Iron Meteorite Crystals – Jernmeteorit-krystaller

Muonionalusta type IVA

Muonionalusta fine octaedrite natural crystals – Fin oktaedrit naturlige krystaller

From the core of an asteroid comes these beautiful 3-D octahedrons – they make the crystal-pattern of kamasite and taenite in etched slices and can not be reproduced on Earth.

Fra kernen af en asteroide kommer disse smukke oktaeder – de danner det unikke sammensatte krystalmønster af kamasit og taenit, der ses i ætsede skiver og ikke kan reproduceres på Jorden.

Det smukke Widmanstätten krystalmønster, man kan finde i oktaedritter, skabes ikke på Jorden. Det er dannet i det kosmiske vacuum, hvor den smeltede jernkerne i asteroiden er afkølet meget langsomt med 1 grad pr. 100.000-1.000.000 år, afhængig af moderlegemets størrelse. Metallet svarer til Jordens jernkerne, som vi ikke kan komme i nærheden af, og som i øvrigt stadig er delvis flydende. Det unikke kosmiske mønster blev først opdaget af William Thomson i Nepal i 1804, hvor han forsøgte at konservere en meteorit med syre. Uafhængigt af den første opdagelse, så Grev Alois von Widmanstätten det samme usædvanlige mønster, da han 4 år senere opvarmede en skive af en jernmeteorit, hvorved iltningen af overfladen afslørede mønstret. Det blev greven der fik æren af at lægge navn til opdagelsen.

Oprindeligt bestod de varme nikkel-jernmeteoritter af taenit. Under den langsomme afkøling, kan taenit udskille kamasit, der har et lavere nikkel indhold, det kan ske når temperaturen kommer under 850 grader C. Hvis nikkelindholdet er lavt, under 6%, omdannes legemet til hovedsageligt kamasit og bliver til en hexaedrit. Fx Sikhote-Alin består hovedsageligt af kamasit med et lavt nikkelindhold på 4,5-6,5%.  En ataxit (fx Gebel Kamil) består hovedsageligt af det høj-nikkel holdige taenit. Hexaedritter og ataxitter viser ikke Widmanstätten mønster.

Muonionalusta er en oktaedrit, der dannes i et samspil af kamasit og taenit, når nikkelindholdet er mellem ca. 6,5 og 13 %. Kamasit krystaller kan udskilles fra kubiske taenitkrystaller på den måde, at kamasit lamellerne skærer hjørnerne på kuben i en vinkel på 45 grader. Langsomt ændres formen fra en kubisk form (hexaedron) til en dobbelt pyramideform (oktaedron). Med det rette nikkelindhold og meget langsom afkøling, kan taenit og kamasit altså eksistere samtidigt i stabile faser, hvor de langsomt danner det smukke integrerede Widmanstätten krystalmønster.

Octahedron

Click photo to enlarge – Klik på billedet for at forstørre:

 

___________________

Back to Iron Meteorites

edit